4Daagse 2015

 

De 100e Vierdaagse                                                                                                                                                                                     

De Honderdste keer de 4-daagse in Nijmegen
2017 was een jubileumjaar voor de 4-daagse in Nijmegen en daarom waren er extra wandeltochten.

Er kon vier keer 55 km worden gelopen en ook werden “speciale wandelaars”

uitgenodigd om een dag

daarna nog eens 5o km te lopen.

Er moest dan de andere dag weer 55 km worden gelopen. Die mensen liepen dus vier dagen 55 km en een

dag ook nog 50 km.

Alles bij elkaar die vier dagen dus 270 km.

Voor mensen die iedere zondagmiddag een wandelingetje maken is dit niet te bevatten.

 

1909 eerste Vierdaagse afstandsmarsen
In 1909 de eerste keer dat de Vierdaagse Afstandsmarsen werden gehouden deden er 296 militairen en 10 burgers mee. Het doel was de conditie van de dienstplichtige militairen te bevorderen. Er waren toen 15 startplaatsen.

De deelnemers legden 35 km af om de laatste dag weer terug te keren in de kazerne op hun startplaats.

Uitgestippeld op een kaart hadden de routes de vorm van een ster. In 1912 kwamen de wandelaars voor het eerst in Nijmegen in de Prins Hendrikkazerne. Pas in 1925 werd Nijmegen de start- en finishplaats

 

Stertochten
De 100ste Vierdaagse waren er weer Stertochten. Uit iedere provincie gingen zaterdag 9 juli mensen in etappes met de provincievlag van start om die vlag naar Nijmegen te brengen.

Ik liep de eerste twee en de laatste twee etappes mee. Iedereen die mee liep kreeg een mooi shirt met de provincievlag er op. De commissaris de heer Han Polman reikte de vlag op het Abdijplein uit. Daarna was de eerste etappe tot ’s Heerenhoek (18 km) en de tweede tot ’s Gravenpolder (19).

Dit waren meteen de langste etappes en ook hadden we vanuit Zeeland de meeste kilometers te gaan.
 Zondag 17 juli vertrok ik om 6 uur uit Biggekerke naar mijn logeeradres bij het dorpje Ooij om daar mijn spullen voor de Vierdaagse neer te zetten. Van daar ging ik met de bus naar het CS-Nijmegen en de trein naar Wijchen om daar twee etappes en de parade van de Stertocht te lopen. Van Wijchen naar Nijmegen en van Nijmegen naar Lent. De provincies stelden zich in Lent met vlag op. Ook liepen er militairen mee en voorop muziekgezelschappen.

Het was een prachtige parade met heel veel publiek en veel gejuich voor alle provincies. Het was heel druk op de Wedren, het leek de Via Gladiola op de laatste dag van de Vierdaagse. Ik vond het prachtig om er bij te zijn.

 

Concert en Valkhof-museum
De zondagavond was er het concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Voor Sterwandelaars gratis en natuurlijk ging ik daar naar toe. Maandag ging ik nog naar Valkhof-museum waar een mooie tentoonstelling was van de 100ste Vierdaagse.


De Vierdaagse
Op dinsdag de dag van Els was het al meteen heel warm. Iets meer rust nemen vaak wat eten en drinken en opletten dat je zoute en zoete dingen eet was het advies. Water in de vorm van tuinsproeiers, tappunten en bakken met water om doek en pet of hoed nat te maken, was er genoeg onderweg. Voor de Oosterhoutsedijk stonden de ambulances al klaar om uit te rukken. We hoorden ook al vaker dan ons lief was de sirene en we zagen mensen onderweg die niet meer verder konden. Aan de finish hoorden we dan ook dat er de tweede dag een half uur eerder gestart werd.

 

Tweede dag het zwaarst

Voor mij was de tweede dag het zwaarst (maar dat vind ik al dertien keer). Dit is vast mentaal, want ja na deze dag ben je al over de helft. Nu was het bovendien 33,3 km en dan die hitte. Op tijd pauzeren, eerste stop bij de eierboer, dat is traditie, koffie met een gekookt ei, soep, brood en fruit bij de Zandrust en later op de route een kwart liter koude karnemelk, en je komt weer terug in Nijmegen.
 

De derde dag, de dag van de Zevenheuvelen vind ik een mooie dag. De route is langs het Waalkanaal en de Maas en veel onder bomen. Het was minder warm en ik ben meer in het ritme van opstaan en weer gaan.

 

De Vierde dag

Heel jammer dat mijn wandelmaatjes niet fit waren. Waarschijnlijk vanwege de hitte hadden ze allebei buikstoornissen. Leen had zo’n slechte nacht gehad dat hij niet startte. Ook Johan had veel last en ja het is niet leuk wanneer je steeds naar een toilet moet. Bij mij ging het prima voor ik het wist was ik al bij de rust van ’t Zand in Malden. Dan is het nog acht km. De Zeeuwse vlaggen werden gehesen en we gingen de Koning begroeten. De muziekkapellen en de militairen die ook voor de koning stonden vonden die wandelaars die wilden zwaaien naar onze koning maar niets.
Voor mij waren de Stertochten, alle festiviteiten daar omheen en ook dat ik meeliep met de Honderdste Vierdaagse geweldig.                                      

 

Anneke Jakobsen